ارتودنسی و سزارین از جمله سوالات چالش برانگیز است که ذهن خانم ها را درگیر میکند. آیا در دوران بارداری میتوان ارتودنسی کرد؟ در این مقاله سعی داریم در پیرامون این موضوع به بحث و گفتگو بپردازیم. دندانپزشکان زیبایی معتقدند خانم هایی که باردار هستند یا تمایل به بارداری دارند بهتر است مبادرت به انجام ارتودنسی نکنند و اگر در حال انجام درمان هستند به آن ها توصیه میشود که باردار نشوند.
ارتودنسی و بارداری
همان طور که میدانید انجام ارتودنسی نیازمند تهیه گرافی از دندان هاست. این عکس ها باید به صورت دوره ای در طول درمان تکرار شوند. جنین در طول بارداری در حال رشد و تکامل است و انجام گرافی برای وی خطرناک است. با این عمل، احتمال بروز عوارض در جنین به شدت افزایش مییابد؛ از این رو توصیه میشود در طی سه ماه اول بارداری از انجام رادیوگرافی پرهیز شود.
در صورت نیاز برای انجام رادیوگرافی، متخصص ارتودنسی تمام تلاش خود را میکند تا مانع از برخورد اشعه به شکم، گردن و بقیه قسمت های بدن مادر شود. به همین منظور از شیلدهای سربی یا محافظ اشعه استفاده میکند تا جنین در معرض اشعه ایکس قرار نگیرد؛ همچنین در طی دوران بارداری، سطح ترشح هورمون در بدن دستخوش تغییر میشود. تغییرات هورمونی موجب التهاب لثه شده و بهداشت دهان و دندان را با مشکل روبرو میکند؛ لذا احتمال مشاهده پوسیدگی دندان یا مشکلات مربوط به لثه و بافت های نگهدارنده دندان افزایش مییابد.
مشاوره پیش از بارداری
دراین هنگام بهتر است متخصص ارتودنسی با استفاده از تجربیات خود سعی در ارائه بهترین روش ها نماید. روش هایی که با شرایط و وضعیت بیمار متناسب باشد.اگر بیمار در حال انجام ارتودنسی ثابت باشد و باردار شود لازم است ملاحظاتی صورت گیرد، به عنوان مثال:
- از انجام رادیوگرافی و تهیه عکس در همه بارداری به ویژه سه ماه اول اجتناب شود.
- بهداشت دهان و دندان بیش از سایر بیماران رعایت شود.
- به طور مرتب از مسواک، نخ دندان و دهانشویه استفاده شود.

ارتودنسی و سزارین
مراقبت های بعد از درمان ارتودنسی
بعد از انجام ارتودنسی لازم است مراقبت هایی از سوی بیمار صورت گیرد تا بتوان به نتایج بهتری در این خصوص دست یافت. برخی اقدامات مراقبتی از این قرارند:
- در چند روز اولیه ممکن است بیمار درد خفیفی را احساس کند؛ از این رو متخصص ارتودنسی برای کاهش درد استفاده از غذاهای خنک و نرم را توصیه میکند.
- جویدن خوراکی های سفت ممنوع میشود.
- برای کاهش درد مسکن تجویز میشود.
- بهداشت دهان و دندان و نحوه آن آموزش داده میشود.
- استفاده از مسواک، نخ دندان، دهانشویه به طور منظم تأکید میشود.
- متخصص به بیمار توصیه میکند که در هنگام ورزش مراقب ضربه به صورت و دندان خود باشد.
- در صورت استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک، در هنگام خارج کرن از دهان، آن را در جعبه نگهدارنده قرار دهد.
ارتودنسی در زمان بارداری
افراد زیادی هستند که با شروع بارداری اقدام به ارتودنسی میکنند. با این که تغییرات زیادی در این دوره در بدن این افراد به وجود میآید، اما استفاده از این درمان محدودیتی ندارد.از آن جا که یکی از عوارض دوران بارداری، لق شدن دندان هاست؛ این موضوع تأثیر زیادی بر تصمیم متخصص ارتودنسی خواهد گذاشت. این مسئله به هیچ عنوان نمیتواند وی را متقاعد سازد تا اقدام به شروع درمان کند. اگر دندان لق باشد، انجام ارتودنسی ثابت سبب خواهد شد که دندان بیفتد و درمان با شکست مواجه شود.
لازم به ذکر است این مشکل برای همه خانم ها رخ نمیدهد و همه آن را تجربه نخواهند کرد. این مشکل میتواند به قدری جزئی و موقتی باشد که هیچ تأثیری بر درمان نداشته باشد. در صورتی که این مشکل برای شما وجود ندارد باز هم باید باید به همه نکات و توصیه های ارتودنتیست دقیقاً عمل کنید. در این صورت است که در دوران بارداری، درمان ارتودنسی موفقی خواهید داشت.
ارتودنسی بعد از بارداری
از آن جا که لازمه این درمان مراجعات منظم و دوره ای به متخصص ارتودنسی است، بهتر است مادر تا پس از بارداری و تا زمان بزرگ شدن نوزاد اقدام به انجام ارتودنسی نکند. اگر مادری که به تازگی زایمان کرده، کسی را در خانه نداشته باشد تا از کودک خود مراقبت کند و بتواند به مطب مراجعه کند، انجام ارتودنسی برای وی دردسرساز خواهد شد.
تأثیر بارداری بر دهان و دندان
در طی دوران حساس بارداری، تغییرات شگرفی ایجاد می شوند. این تغییرات میتوانند تأثیر منفی بر روی مادر حامله گذاشته و مشکلات عدیده ای برای وی به وجود آورند.
- همان طور که گفته شد، التهاب یا عفونت لثه از جمله مواردی است که مادران باردار در طی این دوران ممکن است تجربه کنند. به این التهاب، بیماری لثه نیز گفته میشود. فضای بین دندانی نیز تورم یافته و لثه نیز تا حدی ورم میکند.
- تغییرات هورمونی نیز میتواند موجب شل شدن دندان ها در طی این دوران شود. البته آن ها را در معرض ریختن قرار نمیدهد. این مشکل بعد از اتمام این دوران برطرف میشود. پس از به دنیا آمدن نوزاد، دندان ها همانند گذشته در سر جای خود محکم میشوند.
- همچنین تغییرات هورمونی، بدن را مبتلا به ادم یا ورم میکند که میتواند سبب به وجود آمدن تومورهای بارداری شود. این تومورها به هیچ عنوان بدخیم نبوده و بعد از مدتی خود به خود از بین میروند.
زمان مراجعات دوره ای به متخصص ارتودنسی در بارداری
معمولاً همه بیماران باید هر ۷ الی ۸ هفته یکبار برای تنظیم دستگاه ارتودنسی و بریس ها به مطب مراجعه کنند. اما این زمان در زنان باردار به مراتب کمتر است. آنان باید در فواصل کوتاهتر مراجعات خود را انجام دهند.
تأثیر تهوع بر ارتودنسی در زمان بارداری
یکی از وظایف متخصص ارتودنسی این است که مراقبت از دستگاه ارتودنسی و بریس را به بیمار آموزش دهد. این امر سبب میشود که با جلوگیری از ورود باکتری یا مواد غذایی به براکت و بریس، سلامت دهان و دندان و بخصوص لثه حفظ شود. از جمله نکاتی که رعایت آن بسیار حائز اهمیت است، شستشوی دهان بعد از استفراغ در این دوران است. اگر این عمل انجام نشود، بیمار با عوارض ارتودنسی دست به گریبان خواهد شد.
مصرف مواد غذایی نامناسب در زمان بارداری
در طول این دوران توصیه میشود که مادر باردار از خوردن برخی غذاها و خوراکی ها خودداری کند، مانند:
- غذاهای سفت
- غذاهای چسبناک مثل آب نبات، آدامس، تافی
- خوراکی های چسبنده همچون پاپ کورن، چیس و …
- خوراکی های ترد مثل چوب شور
- آب نبات
- یخ
آخرین دیدگاهها