ارتودنسی یکی از شاخه های ترمیمی و زیبایی دندانپزشکی است. دندانپزشکان در این تخصص به درمان عدم هماهنگی و عدم جفت شدن دندان ها یا حتی فک ها می پردازند. بیمار برای اینکه بتواند از انجام این فرآیند نتیجهٔ دلخواه خود را به دست بیاورد، حتما باید به ضروریات ارتودنسی توجه لازم را داشته باشد.
ما در این مقاله قصد داریم جهت کمک کردن به شما برای تصمیم گیری بهتر ضروریات ارتودنسی را بیان کنیم تا اگر قصد انجام آن را دارید حتما این نکات را رعایت کنید و بهترین انتخاب را داشته باشید. پیش از آن نیز توضیح مختصری در مورد خود ارتودنسی خواهیم داشت.
ارتودنسی دندان یکی از تخصص های دندانپزشکی است که در واقع مهم ترین تخصص آن نیز محسوب می گردد. این تخصص، بیماری های حوزهٔ فک و دندان را درمان می کند و در بیشتر موارد هم بیماران نتیجهٔ مطلوبی از این فرآیند به دست می آورند. البته منظور ما این نیست که ارتودنسی تمام بیماری های مربوط به حوزهٔ فک و دندان را به طور صد در صد درمان می کند، ولی می توان گفت که بیشتر مشکلات آن را بر طرف می کند.
نتیجه بسیار خوبی که بیماران بعد از انجام این پروسه به دست می آورند تا حدود زیادی وابسته به تلاش پزشک و خود بیماران است و در کنار آن رشد تکنولوژی مربوط به این حوزه نیز بی اثر نیست. شاید یکی از مشکلاتی که باعث می شود افراد رغبت کمتری برای ارتودنسی داشته باشند، ظاهر افراد در طول درمان باشد که ممکن است خیلی برای آنها خوشایند نباشد. اما خالی از لطف نیست که بگوییم به دلیل تلاش های بی دریغ متخصصان و دانشمندان این حوزه، این مشکل هم برطرف شده است و روش های نوینی را به وجود آورده است که ما در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
ارتودنسی به سه روش اصلی انجام می شود که عبارت اند از:
این روش غالبا برای افراد بسیاری به کار گرفته می شود و یکی از مؤثرترین روش های انجام ارتودنسی محسوب می شود. در این روش، براکت ها به صورت نگین هایی بر روی دندان چسبانده می شوند و ثابت می گردند. طول درمان در این روش معمولا دو سال است ولی در برخی شرایط به دلیل شدت مشکل بیمار یا عدم رعایت اصول بهداشتی لازم، امکان دارد که این مدت طولانی تر شود. یکی از مشکل هایی که در این نوع ارتودنسی بیشتر به چشم می خورد، سخت بودن غذا خوردن برای بیمار است. بیمار در این مدت دو ساله نباید غذاهای سفت مصرف کند، چرا که امکان دارد براکت ها از دندان او جدا شوند و همین امر باعث طولانی تر شدن مدت درمان او شود.
در ارتودنسی متحرک دستگاه ارتودنسی در دهان ثابت نمی گردد و از این لحاظ برعکس ارتودنسی ثابت است و می توان آن را از دهان خارج کرد. در این روش، دستگاه ارتودنسی متناسب با دهان افراد طراحی و ساخته می شود و می توان از آن برای درمان های تخصصی تر نیز استفاده کرد. شایان ذکر است که این روش از نظر تأثیر درمانی، با ارتودنسی ثابت به هیچ وجه تفاوتی ندارد و اگر به روشی اصولی انجام شود، درست مانند آن تأثیر گذار خواهد بود. دستگاه هایی که معمولا در ارتودنسی متحرک استفاده می شوند از دو حالت خارج نیستند که عبارت اند از:
این روش نسب به سایر روش های ارتودنسی از محبویبت بیشتری در میان بیماران متقاضی انجام ارتودنسی برخوردار است. یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این روش این است که در آن، دستگاه ارتودنسی نسبت به سایر روش ها کمتر آسیب می بیند در نتیجه نیاز به صرف هزینه یا وقت بیشتر نخواهد بود. ارتودنسی نامرئی ثابت به صورت های مختلفی انجام می شود که عبارت اند از:
در این روش پزشک برای درمان بیمار خود از براکت هایی استفاده می کند که شفاف هستند. جنس براکت هایی که در این روش استفاده می شوند یا از پلاستیک هستند یا سرامیک که در هر دو صورت از زیبایی خاصی برخوردارند و کاملا هم در درمان بیمار مفید هستند.
در این روش سیم ها توسط متخصص ارتودنسی در سطح پشتی دندان های فک بالا و پایین چسبانده می شوند. ممکن است این روش نسبت به روش قبلی ارتودنسی نامرئی که بدان اشاره کردیم کمتر توسط افراد انتخاب شود، چرا که نوع نصب براکت ها به روشی است که برای زبان مزاحمت زیادی ایجاد می کند و این امر به هیچ وجه برای بیمار خوشایند نیست.
یکی از اصلی ترین ضروریات ارتودنسی انتخاب پزشک متخصص و با تجربه ای است که در انجام کار خود از مهارت کافی برخوردار باشد. ضرورت بعدی، انجام فعالیت های لازم و ضروری قبل از ارتودنسی مانند کشیدن دندان های اضافی یا پر کردن دندان های پوسیده و … است که یکی از مهم ترین ضروریات ارتودنسی دندان محسوب می گردد و در صورتی که اهمیت لازم به آن داده نشود، حتما تأثیرات منفی غیر قابل برگشتی برای بیمار به دنبال خواهد داشت.
نکته مهم دیگری که حتما باید به آن دقت شود این است که بیمار باید دقت داشته باشد که در انتخاب روش ارتودنسی حتما باید به پزشک خود گوش کند، چرا که در نهایت او کسی است که باید با توجه به شرایط بیمار خود و تجربه اش، مؤثر ترین و بهترین روش را برای درمان بیمار خود انتخاب کند و آن را عملی سازد. در آخر هم این نکته را یاد آور شویم که در تمام انواع ارتودنسی، انتخاب وسایل و مواد مرغوب برای درمان بیمار، در روند درمان تأثیر بسیار بالایی دارد و حتما می تواند راه رسیدن به نتیجه دلخواه را برای بیمار هموار کند.